Posted on

Vold og Whisky: Vakuum

Det er i de stille stunder, når stormen har lagt seg og desibelen er kun et luftig øresus, at man stopper opp og innser hvor fantastisk meningsløst alt er. Jeg sitter nå, tvunget til å tilbringe tid i mitt eget selskap og da skjønner jeg hvor dårlig selskap jeg faktisk er, fordi telefonen min fant ut at den heller ville ta selvmord enn å tilbringe ett sekund til i mine svette hender. Brannalarmen og datteren min er begge oppmerksomhetssyke og konkurrerer om hvem som kan skrike høyest. (Foreløpig leder begge to.) Treningsstudioet som har fått bosted nøyaktig ti meter unna, legger nabolaget i et salig treningspress, noe som igjen fører til at samtlige naboer tisker til hverandre: “det var jo ingen der da jeg trente tre ganger tidligere i dag.” Med andre ord har NR1 Fitness her i borettslaget størst tetthet i hele Norge med støttemedlemmer og cellulitter på samme sted. Jeg tenker: “Er det SÅ vanskelig å ta seg litt sammen?” Samtidig som jeg må dytte laptopen litt lenger ned på lårene fordi magen legger seg oppå touchpaden. Burde jeg kanskje ha spist meg et eple? Altså når Twixen min smaker oppkast og oppkastet smaker Twix, da er det på tide med en liten endring. Kanskje spise havregrøt til kvelds, istedenfor fondue på sengen?

Slik er livet. Ikke sant? Man evner å se ting utnyttet til sitt beste potensiale, men evnen til å utnytte det beste potensialet, er like langt unna som dørstokken. Jeg har nå vært et døgn uten telefon. Jeg trodde kanskje det skulle føles bedre enn det gjør, men hittil har det kun vært ulemper: jeg har ikke kunnet gjøre en oppegående jobb, jeg kan ikke overføre penger til kortet til enda en Twix, og Head&Shoulders har ikke på langt nær en interessant nok innholdsfortegnelse til å holde meg underholdt de kvarterene jeg bruker på toalettet i løpet av en dag. Men i morgen…. Ja! I morgen! Da blir ting annerledes. Like annerledes som i går. Og like lik. Jeg tror kanskje det er en sammenheng der. Hvis morgen dagen er lik, så er den død.

Jeg, som oss alle, har alltid lyst til å bli bedre enn det vi er. Men hvorfor? Hvorfor skal jeg bli bedre? “Fordi du suger!” Jo, ja,, ser den. Men hva er poenget med å ikke suge? Er ikke det bare en kollektiv forståelse av livets gang? Jeg innser det, at jeg suger. Noen ganger suger jeg så hardt at jeg setter en nyrestein fast i spiserøret. Men vet du hva som gjør at jeg ikke suger like hardt som andre? Jo at de suger hardere! Nylig hadde naboene fest i blokken og fant det for godt å spraylakkere hele oppgangen med pisslunkent billigøl og spytt med snus og pizzafragmenter. For så å rette fokuset mot mitt barn’s barnevogn og sparke, ramponere, trakke på og dusje nevnte vogn i nevnte mikstur. Joda, barnevognen er laget for å tåle en støyt, da det tross alt er en barnevogn. Men ingen barnevogner på denne jord er designet for å takle tre 30-årige primater full av alkohol og steroider som kun finner én mening med livet der og da: “hæhæ, sjekk barrnevågnn då! Ska vi trakke på an og hælle øll på an ellar? Ka siar du Steinar?” “Ja knus trynet på den barnevognn, så gjør vi det igjen på byn ettarpå med en ellar ann jæla dust!”

Disse folkene suger mer enn meg. Jeg kan ikke bruke barnevognen lenger, og om jeg hadde gjort det, altså slept en knekt barnevogn, dunstende av malt, gjær og anabolisk svette opp i barnehagen, for så å påstå at min datter skal sove to timer hver dag i den, så får jeg Barnevernet på nakken, og jeg har kink i nakken fra før av.  Det er godt å vite at noen suger hardere enn meg. Så jeg vil benytte anledningen til å si: tusen takk!

Takk til krig, sult, tørke og naturkatastrofer. Dere gjør min konstraststerke tilværelse så fantastisk. Jeg lever fredelig, altfor mett på Twix og fondue i et gråmelert og klimafattig land. Joda vi skrytet på oss at vi er et furet og værbitt folkeslag. Men å påstå at Jan Thomas, Knut Arild Hareide eller Thomas Gjertsen er særlig furet eller værbitt, vil være like usannsynlig som å påstå at Siv Jensen IKKE er furet og værbitt. (Det stormer på toppen Pocahontas.)

Takk til PT-kollektivet, OTTAR, PETA og Bruce/Caithlin Jenner for at dere alle setter fingeren på den globale nerven. Ingen av disse tilskuddene bidrar til en bedre klode, annet enn at dere konstant er ute å bekrefter folks verste frykter: Vi suger! Har jeg dårlig samvittighet for at jeg spiser Twix, kaster papiret ut av den dieselslukende og CO2-pumpende bilen i fart mens jeg roper: “Jævla homsepung!” til en tiåring som sykler ut i veibanen? Nope. Hvorfor har jeg ikke det? Fordi jeg suger. Og det gjør du også. Om du leser dette, så er det fordi du har brukt penger på et produkt som ødelegger klimaet. I det minste.

Takk til alle som evner å se potensialet, men som aldri utnytter det. Som USAs evige korstog for fred ved hjelp av bomber, eller Norges konstante selvgodhet rundt Nobelprisen og at vi samtidig lar Sylvia Listhaug få bestemme mer enn fargen på sin egen leppestift, eller Statoil-sjefen som vil pumpe opp mer olje for å redde klimaet.

Takk til veldig overvektige mennesker som spiser en spedgris til middag og et kandisert lammelår til dessert. Dere er et syn for såre øyne og dere burde så absolutt betale for tre seter på flyet. Fett er ikke og har ikke vært sexy siden befolkningen levde av å slikke kalk av marmor. Og ikke er det bra for vår evolusjon heller. Dere får meg til å se bra ut til sammenligning, så takk for det.

Og takk til de som ser bedre ut enn meg, dere får meg til å virke smart.

Sist men ikke minst takk til stupfulle, åndssvake gorillaer med peanøtthjerner som ramponerer barnevogner. Enn hvor narsissistisk, egoistisk, dømmende og drittsekk jeg er, dere setter meg i et ufortjent godt lys. Vi suger alle sammen. Det er bare godt å kjenne på følelsen av at noen suger hardere. Jeg er ikke en terrorist, geriljaleder, Donald Trump eller rasist. Jeg spiser fondue på sengen og roper trangsynte meninger når ingen hører på. Og det er i det store og hele, helt greit.  Velkommen til Vold og Whisky: Vakuum. Det er langt på tide at verden blir satt på plass. Og som leder av Dystopia og Norse Publishing, hvorfor ikke?

Leave a Reply